| Kategória: Beh

5 užitočných rád ako vybrať lyžiarky


Lyžiarske topánky (lyžiarky) nevyberáme každý rok. Oproti bežnej obuvi sú tvrdšie a pohyb v nich je iný ako v klasických topánkach alebo turistických topánkach. Preto vybrať správnu veľkosť nie je jednoduché.Pripravili sme pre zopár rád, ktoré vám pomôžu vybrať si tú správnu veľkosť a model lyžiarky. Okrem delenia podľa použitia napr. skialpinistické, zjazdové, freeridové a pretekové, ale toto delenie zvládne každý sám. Oveľa väčším problémom je vybranie veľkosti a správneho modelu podľa úrovne lyžiara.

1. Najčastejšou chybou pri výbere býva zlá voľba veľkosti.
Zákazníci často pýtajú lyžiarky väčšie ako je ich veľkosť nohy. Svoju voľbu často odôvodňujú tým aby ich neboleli nohy v lyžiarkách, alebo aby im nebola zima. Toto je však veľmi zlé, pretože vnútorná papuča sa po viacerých použitiach doformuje a vnútorný priestor papuče lyžiarky sa zväčší. Následkom tohto sa neraz stáva, že zákazníci prídu ku nám s prosbou, že potrebujú novú lyžiarku, lebo sa im zmenšila noha. Pri skúšaní lyžiarskych topánok by sa vám pri obutí a zapnutí klipsní mali dotýkať prsty prednej časti papuče. Po zatlačení kolien dopredu by sa tento tlak mal zmierniť, alebo úplne stratiť. Treba si uvedomiť, že medzi papučou a vonkajším skeletom lyžiarky je ešte priestor.

2. Správny tvar a šírka lyžiarky
Je potrebné, aby sa pri výbere lyžiarskej obuvi správne zvolila šírka chodidla, tak aby čo najviac sedela. So šírkou lyžiarky vám najlepšie poradí skúsený predávajúci, ktorý ak je veci znalý tak už od pohľadu na vaše chodidlo dokáže odhadnúť šírku lyžiarky, ktorá by vám mala vyhovovať. Ak nie tak treba využiť meradlo a tak zmerať šírku chodila. Aj napriek svedomitému výberu lyžiarok sa môže stať, že vplyvom poveternostýcn podmienok, nadmorskej výšky, únavy, alebo iných faktorov lyžiarka môže začať tlačiť. V takom prípade je treba doformovať skelet lyžiarky a v danom mieste ho vytlačiť to je urobiť tzv. bootfitting (lyžiarky zakúpené na našej predajni a eshope majú túto službu po celú životnosť lyžiarky grátis).

3. Správny výber modelu lyžiaky.
Neplatí pravidlo čím lepšie sú v testoch a recenziách, tým lepšia lyžiarka. Treba si uvedomiť technickú úroveň lyžiara a fyzickú zdatnosť. Ak vyberiete moc tvrdú, lyžovanie sa môže stať pre vás trápením a naopak ak vyberiete moc mäkkú lyžiarku tak nedokážete z lyže dostať to, čo vám môže ponúknuť v podobe rýchlosti, istoty na tvrdom podklade, razanciu a podobne. Údaj, ktorý vám pomôže pri výbere je udávaný na lyžiarkách ako flex index - teda tvrdosť lyžiarky.

4. Bootfitting na predajni.
Väčšina kvalitných predajcov už ponúka možnosť vypekania vnútornej papuče lyžiarky pre urýchlenie vyformovania presne na nohu. Ďalšou možnosťou zvýšenia komfortu v lyžiarke je použitie tvarovaných vložiek a ich vytvarovnie na predajni presnie na mieru podľa vašej nohy. Medzi týmito vložkami nájdete aj možnosť vyhrievaných vložiek, ktorých službu ocení hlavne nejedna žena.

5. Ponožky v lyžiarkách.
Odporúčame použiť vysoké, nie moc hrubé ponožky. Častou chybou, ktorá dokáže lyžiarov poriadne potrápiť sú dlhé termospodky ktoré sa pod vysokou ponožkou nazberali a urobili otlačeniny na lýtkach, ale hlavne v okolí píšťalnej kosti. Najlepšia varianta je samozrejme ak si dáte vysoké lyžiarske ponožky a 3/4 termospodky, ktoré sa prelínajú nad úrovňou lyžiarky. V súčasnosti sú už k dispozícii aj vyhrievané ponožky, ktoré vydržia celodennú lyžovačku.

 

Oboznámili sme vás s niekoľkými zásadami pre výber správnych lyžiarok. Nezabúdajte však, že najlepšie pre výber správnych lyžiarskych topánok je poradiť sa pri výbere priamo na kamennej predajni a fyzické odskúšanie po dobu aspo 15 minút.

 

Peter Fapšo

 

Doručenie tovaru až k Vám domov
Overený obchod na Heureka.sk
Rýchle doručenie
Garancia najnižších cien